Jdi na obsah Jdi na menu
 


Three World Financial Center

Three World Financial Center je jeden z třiceti nejvyšších mrakodrapů v New Yorku. Patří do komplexu Světového obchodního centra a stojí na West Street mezi Liberty Street a Vesey Street v Lower Manhattanu. S výškou 225 m je budova nejvyšší ze čtyř budov komplexu Světového obchodního centra. Má podobný design jako budova Two World Financial Center. Rozdíl je pouze v horní části, 3WFC má nahoře pyramidu a 2WFC kopuli. Je také velmi podobná věži 1 Canada Square komplexu Canary Wharf v Londýně, protože byla stejně jako WTC, projektem kanadské developerské společnosti Olympia & York, a obě stavby byly navrženy stejnými architekty.

Budova je mimo jiných společností hlavním sídlem společnosti American Express. Budova je ukázkou postmodernistické architektury, navrhli ji Cesar Pelli & Associates a Haines Lundberg Waehler, výstavba stála 800 miliónů dolarů. Budova disponuje 195 000 m² využitelného kancelářského prostoru a má 51 poschodí.

Budova Three World Financial Center byla kriticky poškozena padajícími troskami z věží WTC 11. září 2001. Struktura jihovýchodního rohu budovy byla těžce poškozena, ale ke kolapsu budovy nedošlo. Budova byla kvůli opravě uzavřena až do května 2002.

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář