Jdi na obsah Jdi na menu
 


Michael Bloomberg


ObrazekMichael Rubens Bloomberg (* 14. února 1942) je americký podnikatel a politik. Od roku 2002 je starostou New Yorku.

Vystudoval nejprve elektroinženýrství, až potom se začal věnovat obchodu a podnikání. Byl zaměstnancem softwareové společnosti, v roce 1981 založil vlastní agenturu na poskytování ekonomického zpravodajství, nynější agenturu Bloomberg. Stal se jedním z nejbohatších Američanů, podle žebříčku magazínu Forbes mu v roce 2008 patřilo desáté místo díky majetku asi 20 miliard dolarů.

Dlouhá léta byl demokratem, ale před prvními volbami do funkce přestoupil do tábora republikánů. Přesto si dál ponechával své liberální názory.

Jednou z významných Bloombergových priorit v prvním volebním období bylo obnovení stavby na místě World Trade Center zničeného při teroristických útocích 11. září 2001. Dokázal ale také zlepšit ekonomickou situaci města, dopravu, snížit kriminalitu a byl obecně hodnocen pozitivně. Ve funkci starosty nebyl placený, pobíral pouze symbolický plat jeden americký dolar ročně.

Svou funkci bezpečně obhájil ve volbách v roce 2005. Ve volební kampani utratil podle odhadů až 100 milionů dolarů.

V roce 2008 se o něm uvažovalo jako o možném vážném kandidátovi na prezidenta, ale nakonec oznámil, že kandidovat nehodlá.

V říjnu 2008 prosadil v radě města New Yorku změnu zákona, aby mohl kandidovat ještě potřetí do funkce starosty, což zdůvodnil požadavky probíhající ekonomické krize.

Byl ženatý, ale od roku 1993 je rozvedený. Má dvě dcery.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář