Jdi na obsah Jdi na menu
 


New York zavádí městské mýto.


ObrazekV New Yorku se rozhodli se znečišťováním ovzduší zatočit a tak je po vzoru Stockholmu či Londýna zaváděno mýtné.









Problematika zavedení mýta při vjezdu do centra automobily zahlcených měst se v několika příštích letech začne týkat i našeho hlavního města. Pro Prahu je sice zatím mýto záležitostí budoucnosti, v New Yorku ale brzy začne být mýtný systém provozován.

Radnice v New Yorku se rozhodla bojovat ze znečištěním ovzduší v centru města zavedením zóny, sahající od šedesáté ulice (na jižním konci Central Parku) jižně, zpoplatněna tedy bude přibližně polovina ostrova Manhattan. Pokud do této části budou chtít automobilisté zajet mezi šestou hodinou ráno a šestou večerní, musí si ve všední dny připravit osm dolarů. Pokud máte cestu pouze v rámci zpoplatněné zóny v hodinách, kdy se platí mýto, bude vás to stát dolary čtyři. Nákladní vozy si budou muset při vjezdu připravit 21 respektive 5,50 dolarů pro případ přesunu v rámci zpoplatněné zóny. Poplatek nebudou platit lidé hendikepovaní, navíc budou zřízeny ulice bez poplatku (ty, které jsou využívány transferovou dopravou pro pouhý průjezd zpoplatněné části ostrova).

Celým světem (resp. radnicemi celého světa) pečlivě sledovaný projekt bude fungovat tři roky ve zkušebním provozu, po kterém se provedou pečlivé analýzy a zpracování dat a bude rozhodnuto o další budoucnosti mýta v New Yorku. Celý projekt nyní čeká na schválení odpovědnými státními úřady.

A jak to tedy bude vypadat s mýtem v Praze? Primátor Pavel Bém se vyjádřil v tom smyslu, že on by rád mýtný systém zavedl na zkoušku v roce 2010 s tím, že z počátku bude zpoplatněn pouze samotný střed města a to částkou 2 až 3 Euro (přibližně 51 až 76 Kč). Placení by se nemělo týkat residentů, víkendů a nočních hodin. Po jednoletém či dvouletém zkušebním provozu by se měla zpoplatněná oblast zvětšit, podle některých návrhů na oblast Pražské památkové rezervace, podle jiných by měla být dokonce ještě větší. V tu doby by již měla být dostavena velká část Městského okruhu (vnitřní městský okruh) a tak by se mělo centru Prahy významně ulehčit. Záměr pražské radnice (většina radních je z ODS) zprovoznit mýtný systém naráží i na kritické hlasy. Podle některých by centru města spíše pomohlo, kdyby zlevnilo jízdné na MHD. Jednorázové přestupní jízdné v Praze stojí dospělého člověka 26 korun, jízdenka s omezenou přestupností korun 18.


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

98633

(David, 15. 6. 2008 11:13)

davy je to dobre